Crna Gora

Divlja ljepota

Crna Gora - ljepota od koje zastaje dah !

Crna Gora – biser Mediterana, po mnogo cemu je posebna, smjestena je na jugu Jadranskog mora. Nigdje necete naci, na tako malom prostoru, toliko prirodnog bogatstva, ljepote, pitomih plaza, bistrih jezera, brzih rijeka i predivnih planina – osim u Crnoj Gori. Ujutru se mozete probuditi na prekrasnoj obali Jadranskog mora, rucati na jezeru, a uvece uzivati setajuci planinama Crne Gore.

Crna Gora je mjesto koje vas nece ostaviti ravnodusnim. Na samom jugu velikog plavetnila Jadranskog mora, u njedrima balkanskih planina, smjestena je Crna Gora. Ova lepotica divlje prirode obasuta je superlativima kakve bi svi pozeljeli. Na malom prostoru, okupili su se : more sa predivnim plazama, rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistra jezera i gorostasne planine. Takva ljepota oduzima dah i pri prvom susretu svaki putnik vecno ostaje zaljubljen u Crnu Goru.

Crna Gora je zasigurno jedna od najzanimljivijih tačaka na svijetu. Iako pokriva svega oko 14.000 km2 i ima tek oko 670.000 stanovnika, njen doprinos svjetskoj kulturnoj baštini utoliko je i veći. Tokom vijekova svoje bogate istorije Crna Gora je opstala i ostala jedan od najsvjetlijih primjera borbe za slobodu i za sopstveno postojanje i mjesto kome se uvijek govorilo sa pijetetom. Hrišćanska, muslimanska, ilirska, vizantijska, turska i slovenska civilizacija ovdje su se stopile čineći Crnu Goru dovijeka raskrsnicom kulture i istorije.

More, jezera, kanjoni, planine omogucavaju da svako pronadje najbolji nacin da se kvalitetno odmori. U jednom danu, radoznali putnik moze sebi priustiti jutarnju kafu na jednoj od mnogobrojnih plaza Budvanske rivijere, rucak uz pjesmu ptica na Skadarskom jezeru, i veceru uz ognjiste na obroncima velelepne planine Durmitor. Sve to odlikuje Crnu Goru kao turisticku destinaciju koja ima dosta toga da pruzi.

Burna istorija ove male drzave, ostavila je za sobom neprocjenjivo blago, koje se ogleda u istorijskim spomenicima sirom ove ponosne zemlje. Plavo more sa nepreglednim plazama, nemirne vode bistrih rijeka i predivni planinski masivi, pomijesani sa duhovima proslih vremena, udahnuli su Crnoj Gori sve sto je potrebno za jedan nezaboravan odmor.

Crna Gora je ekoloska drzava. Tom cinjenicom zauzima primarno mjesto na turistickim mapama. Mnogobrojni suncani dani u ljetnjim mjesecima i velika kolicina snijega u zimskom periodu, odredjuju dva najzastupljenija oblika turizma u Crnoj Gori: primorski - ljetnji i zimski - rekreativni.

Crnogorski gradovi protkani arhitekturom raznih perioda oduzimaju dah i na trenutak vracaju u vrijeme kada su nastajali. Svojim manifestacijama, kojih ima u izobilju, turistima omogucavaju upoznavanje sa tradicijom i obicajima.

U poslednje vrijeme, prateci svjetske trendove, u Crnoj Gori razvijaju se ekstremni sportovi u kojima mogu uzivati i turisti.

Preuzeto sa www.visti-montenegro.com


Budva
Kotor
Perast
Sveti Stefan
Ulcinj - Copacabana