Bar

Evropska kapija Crne Gore

Bar

Bar – moderan grad, širokih bulevara, okružen mediteranskim rastinjem, predstavlja najveće turističko-nautički centar na ulazu u Jadransko more. O burnoj istoriji ovog grada svjedoče brojni kulturno-istorijski spomenici od kojih je najznačajniji Stari grad Bar, udaljen 4 km od morske obale.

Njegovu razglednicu danas čine: turistički objekti, restorani, trgovine, sportski tereni moderna marina.Područije Bara je smješteno u jugoistočnom dijelu Crne Gore na obali Jadranskog mora i zahvata površinu od 505 km2. Dužina morske obale iznosi 46 km, od čega su 9 km plaže, dok dužinom punih 65 km Bar svojom teritorijom izlazi na Skadarsko jezero.Udaljen je svega 41 km od Podgoričkog aerodroma i 58 km od Tivatskog.

Klima Bara određena je blizinom dvije velike vodene površine / Jadransko more i Skadarsko jezero/ i planinskim masivom Rumije.Odlikuje se dugim i toplim sušnim ljetima, a blagim i kišovitim zimama.Maksimalne srednje temperature u julu su 23.5 c a minimalne srednje mjesečne u januaru 8.3 c.Kupališna sezona traje od sredine maja do sredine oktobra, kada temperatura vode dostiže i do 26 c.

Od interesantnih segmenata koje treba pogledati kad dodjete u Baru, tu su:

Stari grad Bar -crnogorska Pompeja, kulturno istorijski spomenik I kategorija u kojem se na površini od 4 hektara nalaze razvaline preko 600 objekata iz svih faza gradske istorije.Ljeti je atraktivan scenski prostor za muzičke, dramske i poetske spektakle.

Stara maslina na Mirovici, živi spomenik prirode,zakonom zaštićena 1963, jedna od najstarijih stabala masline na svijetu, stara preko dva milenijuma.Legenda kaže da su se pod njenom krošnjom mirile zavađene porodice.

Manastiri i ostrva na Skadarskom jezeru – Prečista Krajinska kod Ostrosa i ostrva Starčevo, Moračnik i Beška, na kojima se nalaze manastiri iz XIV vijeka, zadužbine Balšića.

Dvorac Kralja Nikole na Topolici, ljetnjikovac kraljevske porodice Petrović, sa bogatim parkom u dvorskom kompleksu, u kojem ja sada smješten Zavičajni muzej.Sala Dvorca je elitni barski izložbeni i koncertni prostor.


Stari Bar


Stara maslina na Mirovici


Skadarsko jezero


Dvorac Kralja Nikole